sunnuntaina, huhtikuuta 13, 2008

 

Kahteen kertaan poltettu Rovaniemi



Ensin Neuvostoliitto pakotti häätämään saksalaiset joukot, jolloin kylä tuikattiin tuleen. Jälleenrakennuksen jälkeen keskustan talot on järjestelmällisesti purettu pois.

Kuvassa näkyy vasemmalla Kuhan musiikkiliike, joka on muuttanut pois (lopettanut). Samaisessa talossa oli lelukauppa Palikka ja joku miesten vaateliike. Hatara muisti, kun ei tule mieleen nimeä. Nurkassa taisi olla kellokauppa.

Seuraavassa talossa vasemmalla oli farkkukauppa (Mick's?). Ainakin siellä myytiin Lee Coopereita ja Jameseja. Parturi-kampaamo Kasper naapurissa. Muistan myös hampurilaisravintolan. Sitten oli myös Toton pullapuoti kahviloineen.

Eka-marketin kohdalla sijaitsi kahvila, jossa sai hyvää limonadia koneesta. Samalla näki ohikulkevia ihmisiä.

Itse E-market taisi tuhoutua kerran tulipalossa. Kärventyneitä vaatteita myytiin alennuksessa.

Kuvan oikeanpuoleisessa talossa myytiin Salora-televisioita ja muita kodinkoneita.

Koskikadun ja Rovakadun kulmassa oli Kulta-Konttinen, kultasepänliike. Yksikerroksinen, valkoinen neliskulmainen talo. Purettu, tuhottu. Nykyään vaatekauppa, sekin tuhoutunut tulipalossa. Satuin paikalle sopivasti. Näyteikkuna syttyi tuleen, ja parkkeerasin auton Roifoton eteen. Siinä sai katsoa oikein aitiopaikalla, kun palokunta sähläsi. Miehet menivät näyteikkunasta sisään, ja letku viiltyi rikki ikkunalasin teräviin säröihin. Vaikka kuinka hanaa aukaisi, niin vesi tulvi lähinnä jalkakäytävälle. Itse tulipalo näytti vaikuttavalta. Yläkerran ikkunalasit lensivät kadulle räjähdyksenomaisesti, kun farkut, salihousut ja 80-lukulaiset kukkapaidat lehahtivat tuleen. Palokunta sai pelastettua tiiliseinät. Ne eivät syttyneet tuleen.

Comments:
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
 
Nyt melkein kuukauden jälkeen muistin kätköistä tuli mieleen kodinkoneliikkeen nimi. Se oli K O N E R A. Kirjaimet näkyivät Eka-markettiin päin talon päätyseinässä pystysuorassa vasemmassa reunassa neliskulmaisin valomerkein. Olisiko ollut valkoinen tausta ja mustat kirjaimet?
 
Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?