torstaina, tammikuuta 31, 2008

 

Sirukortti

Suomi yrittää mukamasten olla aina edelläkävijä teknologioissa, kuten maksukorteissa. Melkein joka paikassa käy luottokortti tai jopa sirukortti.

Eipä käy vaikkapa Kreikassa. Jos yrittää tavernassa maksaa ylipäätään kortilla, menee heti naama ruttuun ja konsonanttipitoista tekstiä rupeaa pulppuamaan suusta.

Po-po-dopaulos-los-mikros-las-kostas-ena-bukali-ouzos-kardos-logarithmos-ohi-ohi-ohi!

Paikallisessa Inka -marketissa oli kymmenen kassaa, mutta kortti tempaistiin kädestä, ja mentiin sivuseinustalle, jossa oli yksi kortinlukija. Hartaan näppäilyn jälkeen kone soitti ilmeisesti Suomeen, ja maksu oli selvä. Sitten vielä hapan mulkaisu päälle. Kiitos! Parakalo!

Sama homma Saksassa. Ei käy luottokortti. Hierotaan sormia yhteen ja hoetaan Geld! Geld! Geld! Se siitä EU:n ihanuudesta. Jopa Suomen Lidlissä käy luottokortti (nykyisin).

Miksi, oi miksi? No siksi, että pankit veloittavat maksupäätteen käyttämisestä kauppiasta. Eräs parturi kertoi minulle, että vekottimesta pitää maksaa vuokraa pankille. Maksun suuruus on kuulemma liikesalaisuus! Toisin sanoen lue: kallis. Ja sen vuokranhan kauppias maksaa tietenkin omasta pussistaan? Jeps! No eipähän tarvitse höylätä korttia ja kirjoitella kuitteja, mutta niistäkin pankki kuulemma veloittaa haittamaksua erikseen.

Nyt kun kohta joka paikassa Suomessa maksetaan kortilla, ja vain kortilla, niin pankit laittavat täysin varmasti jonkinlaisen lisäveron kortin käyttämisestä asiakkalle. Nythän ne puhuvat jo, että sirun käyttäminen on "kallista", ja se pitää periä kortin haltijalta. Poistuuko kauppiaan maksama maksu? No ei tietenkään! Tämän uudistuksen jälkeen kuluttaja maksaa sekä kauppiaalta perityn maksun ja oman kortin käyttömaksun!

Jotenkin tuntuu, että kaikki asiat Suomessa menevät äärimmäisyyksiin. Onkohan vastaava jo koettu Yhdysvalloissa? Siellähän palkka maksetaan edelleen shekillä, jonka voi lunastaa käteiseksi missä tahansa pankissa. Vaikeaa? On tietenkin, mutta tuhma pankki ei voi vetää välistä. Samoin kaikki laskut voi hoitaa shekeillä, joita kirjoitellaan sitten koko viikonloppu tai palkkapäivä. Niistä ei mene eri maksua. Ja eipä pääse Stasi tai KGP tai Supo tarkkailemaan, että mihin se eräs ohjelmistosuunnittelija laittoi rahansa. Yksityisyys ja riippumattomuus pankeista ennen kaikkea!

Odotan mielenkiinnolla, kun Hjarkimon Anna -automaatit tulevat kadulle. Niistä saa kymppejä. Pienin seteli Otto -automaateillahan on 20 euroa. Opiskelijat ja muut niukkavaraiset arvostavat tällaista. Hienoa Hjallis!

Vaan käykin niin, että kohta Otoista saa myös kymppejä. Perustelivat silloin joskus, että tulee kamalasti kustannuksia niistä "pienistä" seteleistä. Vain harmin takia laittavat Ottoihin kympit, kun tuli kilpailua monopolimarkkinoille. Eikös sitä sanota, että kateus vie kalatkin järvestä? Ja jos homma on kiinni siitä, että kympit loppuvat koneesta nopeasti, niin niitähän voisi antaa vain siinä tapauksessa, kun nosto on juuri tuo kymmenen euroa. Muut nostot olisivat sitten 20 jaollisia! Onko se niin vaikeaa?

Pelkään äärimmäisen pahoin, että tämän jälkeen automaattinosto tulee maksulliseksi. Nythän automaatteja on perusteltu sillä, ettei pankeissa tarvitse olla väkeä nostoja suorittamassa. Kaikkihan hoituu automaattisesti! Vaan sitten sinne konttoriin on laitettu vaikka minkälaista tätiä hoitelemaan pankkineuvontaa ja luotonantoa ja henkilökohtaista neuvontaa ja sijoittamispalveluja ja vaikka mitä. Nekö ei sitten maksa mitään?

Kun maksu tulee, irtisanon kaikki pankkisuhteeni, ja nostan pienen palkkani käteisenä. Tähän hullunmyllyyn ja "palvelu"maksuihin pitää saada jokin piste. Palaan takaisin käteiseen.

Ruotsissa muuten palkkapäivän lähestyessä automaatit täytetään valmiiksi, kun ihmiset lähtevät joukolla nostamaan tilinsä tyhjiksi viikonlopuksi (lönhelgen). Eräät ammattilaiset käyvät myös silloin tekemässä huomattavat nostot, ja vieläpä ilman korttia!

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?