perjantaina, tammikuuta 11, 2008

 

Pal-Pöh-Pa


Suomalaisia sulostutetaan uusilla palautuspulloilla. Ne tehdään kierrätettävästä muovista. Hyvä idea, mutta onko moisessa touhussa mitään järkeä?

Ensinnäkin palautusautomaatit toimivat miten sattuu. Joskus täysin ehjä ja kelvollinen pullo tai tölkki ei kelpaa, mutta kone imaisee sen kumminkin. Kuluttaja jää ilman rahojaan.

Toisekseen masiinat maksavat maltaita kauppiaalle. Maksaako kauppias koneet omasta pussista? Ei, vaan kuluttajilta peritään ruoassa ja muussa ylimääräistä maksua. Yksi rakkine maksaa kymppitonneja. Lisäksi kulissien taakse pitää hankkia tölkkipuristin. Vekotintehdas perii tietenkin myös huoltomaksuja.

Kolmanneksi kierrätetyt pullot pitää kuskata johonkin käsittelylaitokseen tai uudelleentäytettävät takaisin juomatehtaalle. Dieseliä palaa miljoonia litroja, ja ilma saastuu. Pienhiukkaset aihettavat syöpää. Pikkulinnut tipahtelevat oksiltaan.

Palpa Oy vastaa kuluttajan kysymykseen, miksi pitäisi kierrättää. "Vaurastuttaa palauttajaa pantilla." Täh? Mitä ihmettä? Eikö Palpa tiedä, kuka pantin maksaa alunperin? Hösh!

Ja lopuksi. Se uusi muovipullo on täysi susi. Pohjan myhkyräinen muoto ei passaa ollenkaan meikäläisen jääkaapin ritilähyllylle. Pullot eivät yksinkertaisesti pysy pystyssä. Rehellisesti kysyen, ovatko kaikki muotoilijat ääliöitä?

Hoh hoijaa, vielä olisi sitä kuuluisaa tilaa saunan takana...

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?