maanantaina, lokakuuta 01, 2007

 

Köyhyys

Kirkko ja kaupunki -lehden mukaan "Noin 600 000 suomalaista sinnittelee köyhyysrajan alapuolella. Se tarkoittaa Helsingin asukasluvun verran pienipalkkaisia, opiskelijoita, eläkeläisiä, yksinhuoltajia, lapsia ja muita vähävaraisia, ja siihen vielä kirkkonummelaiset päälle."

Ja lisäksi kuvateksti kertoo, että "Nykypäivän köyhä syö puuroa, makkarakastiketta, makaronia ja pian vanhenevaa alennuslihaa."

Minä keitin viikonlopun aikana kaksi puuroa itselleni ja lapsille, tonttupuuroa (=riisipuuroa) ja kuntokauraa. Ostin myös tarjousjauhelihaa, josta syntyi lasagne. Viikolla syötiin tarjousnakeista tekemääni nakkikeittoa. Siis sananmukaisesti ruoka oli kuin malliesimerkki, mitä köyhä suomalainen syö. Eihän se toki tarkoita, että ko. ruokavalio olisi epäterveellinen tai jotenkin pahanmakuista tai ihmisravinnoksi kelpaamatonta. Päinvastoin!

Köyhyys löytyy lompakosta. Minulla jäi palkasta käteen laskujen, asuntolainan lyhennyksen, luottokorttivelan lyhennyksen ja ruokakauppareissun jälkeen reilu 15 euroa. Luottokorttivelkaa jäi vajaa 600 euroa jäljelle. Onneksi seuraava palkka tulee jo neljän viikon kuluttua.

Tämä on mahdollista Suomessa. Verotus hipoo sietokyvyn rajaa. Ihmiselle ei jää mitään käteen palkastaan, jolla voisi ostaa palveluja tai jotain kivaa. Jos minulla olisi rahaa, niin kirvesmies saisi korjata aidan, kivimies laittaa pihan tasaiseksi, remonttiliike keittiön uusiksi, karvakäsi (*) leipoisi pizzan jne. Joko palkka on niin pieni, että siitä menee tuskin ollenkaan veroja, tai sitten palkka on juuri sopivasti tietyn rajan yläpuolella, että veroprosentti on melkein 50. Ei houkuttele tehdä edes ylitöitä tuollaisella progressiolla.

Miksikö asia ottaa kaaliin? Siksi, että koulutetulle pitää maksaa enemmän ja veroja laskea aivan radikaalisti, että vääryys poistuisi. Ala-aste 6 vuotta, yläaste 3 vuotta, lukio 3 vuotta, armeija 1 vuosi, yliopisto 7 vuotta, jatko-opintoja 1 vuosi, yhteensä 21 vuotta! Voi hyvänen aika. Ja palkka sama kuin roskakuskilla, ellei huonompikin.

Sairaanhoitajat, joiden koulu kestää noin kolme vuotta, kieltäytyivät 12% palkankorotuksesta.

(*) Lapset kerran ihmettelivät maahanmuuttaja-pizzanpaistajan karvaisia käsiä.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?