maanantaina, heinäkuuta 02, 2007

 

Tuiran "terveysasema" tänään

Ensinnäkin mitä tarkoittaa terveysasema? Siellähän on pelkästään sairaita, ei terveitä. Ja kesällä Oulu keskittää kaikki sairaat Tuiraan pohjoisesta. Muut "asemat" suljetaan "säästösyistä". Verot eivät tietenkään pienene vastaavasti. Parempi nimi kuuluisi: Tuiran keskityssairausasema. Koska jonotusajat venyvät pitkiksi, niin ihmisillä tulee otettua eväätkin mukaan. Ehkä paras nimi kuuluisi: Tuiran keskitysleiri.

Eteisaulassa kaksi (!) sairaanhoitajaa jakaa vuoronumeroita, että pääsee jonottamaan neuvontatiskille. Käsittämätöntä resurssien tuhlausta. Yksikin selviäisi hommasta, ja toinen voisi hoitaa sairaita. Kun ihmisiä valui vastaanotolle, niin hoitsuilta putoili lappuja lattialle ja muutenkin homma näytti hieman amatöörimäiseltä. Tavallisesti asian hoitaa automaatti, mistä saa vuoronumeron, ja seinästä näkee, koska oma hetki koittaa. Koska hoitajat pälyilivät ja porisivat omiaan, moni "asiakas" sai vuorolappunsa epämääräisen ajan kuluessa. Vaikka kaksi huippuosaajaa päivystää oven vieressä! Seuraavaksi ovesta tulee mustaihoinen afrikkalainen. Hänelle ei vuoronumeroa anneta ollenkaan. Hän kävelee suoraan tiskille, ja toimittaa asiansa. Onpas reilua! Meidän vuoronumero on 20, kun viimeksi kutsutaan tiskille numerolla 3. Tavallinen veronmaksaja jonottaa hikisessä ilmastoimattomassa aulassa puoli tuntia, että pääsisi edes neuvontatiskille. Jeah!

Saamme odottaa vuoroamme puoli tuntia. Afrikkarainen pääsee jonon ohi. Kun vuoromme huudetaan, luukku vedetään tylysti kiinni nenämme edestä. Juuri se luukku, jossa kulttuurimme rikastuttaja viihdytti osaajiaemme.

Eikö yksinkertaisella englannilla voisi kysyä:

- What is matter with you?
- Well, I do not know, but perhaps doctor will tell me!

Kun jonotettu vuoro suodaan, niin neuvotaan menemään lääkärin ovelle. Kun saavumme sinne kulman takaa, niin lekuri onkin ovella vastassa huutaen nimeämme. Äärimmäisen nopeaa palvelua! Ajattelimme, että pitää jonottaa ainakin tunti tai pitempäänkin. Vaimo saa apua ödeemisiin ja kipeisiin koipiinsa heti. Piikkejä löytyy ja kortisoni uppoaa kudoksiin. Lapset katsovat vieressä ja sanovat että he eivät halua piikkejä. Eikä tarvitse! Rokotukset kyllä tulevat sitten omalla ajallaan. Lääkärin ammatti toisinaan vaikuttaa pelkältä reseptien kirjoittamiselta, mutta nyt kerrankin parannettiin sairas vastaanotolla kertaheitolla. Eläköön nykylääketiede! Nuori naislääkäri kysyi, onko ulkona lämmintäkin. Vastasin, että auton mittari näyttti 21, mutta auringossa mahtaa tuntua kuumemmalta. Voi poloista! Tämäntyyliset kysymykset viittaavat siihen, että kauneimmat kesäpäivät vietetään kutsumusammatissa sisätiloissa.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?