keskiviikkona, huhtikuuta 04, 2007

 

Intialainen gourmet -illallinen

Kävimme viikonvaihteessa nauttimassa eksklusiivisen nautinnollisen illallisen tuttavapariskunnan tykönä. Puoliammattilainen virtuoosikokki kuitenkin valitteli, että Oulusta ei tahdo saada oikeita autenttisia mausteita. Nettikaupasta toki löytyy jotakin, mutta se originaali tuoreus jää tietenkin puuttumaan. Tuoreet yrtit paikallisella Stockmannillakin näyttivät kalpeilta aavistuksilta verrattuna BBCFoodin kaltaisiin tuoreisiin, meheviin, runsaisiin ruukkuyrtteihin, joita TV-kokit suurina kimppuina ruokiinsa hakkeloivat. Head chefimme sai loihdittua puutteellisistakin aineksista päätähuimaavan kokonaisuuden, jonka raaka-aineista häpeillen tunnistin vain noin puolet. Amatöörinä jätän ruokien nimet nyt mainitsematta, koska en niitä muista, eikä minun vaatimaton sivistystasoni yllä niin korkeisiin sfääreihin.

Kahdessa valkoisessa kulhossa komeilee "pinaatijogurtti" ja "minttujogurtti". Toisin sanoen valutetaan maustamatonta purkkijogurttia (vaikkapa Ingman Naturel) ja sekoitetaan huuhdottua pinaattia tai minttua hakkeloituna. Mausteeksi käy rouhittu musta- ja valkopippuri.

Kuvan lasipurnukasta löytyy chutneytä, joka oli itse tehtyä aiemmin. Oikeassa yläreunassa näkyy "kikhernepata", joka myöskin tuli valmiina pöytään.

Pääruoka biryami koostui mausteissa keitetystä basmatiriisistä, jogurtissa ja mausteissa marinoidusta lampaanlihakuutioista ja kookosmaidosta.


Lihat paistettiin pannulla ja riisit keitettiin maustetussa vedessä.


Kattilaan ladottiin kerroksittain lihaa ja riisiä. Lopuksi tehtiin pikku reikiä, joihin kaadettiin kookosmaitoa. Uuniin hautumaan.


Lisukkeeksi mungpapusoosi. Ensin pavut liotetaan kuumassa vedessä, ja sitten lisätään pannulle freesattujen salottisipulien, vihreän chilin, kirsikkatomaattien ja yrttien kera.

Mikään ateria ei ole täydellinen ilman leipää. Tehtiin naanleipää. Taikinasta kakkuja pellille ja uuniin. Tuoreena pöytään.



Ruokajuomaksi sopisivat tietenkin kookoslikööri, palmuviini tai intialainen olut. Ai niin, mutta alkoholimonopolimaassa mitään niistä ei kukaan voi ostaa laillisin keinoin.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?