keskiviikkona, maaliskuuta 07, 2007

 

Tavistiistain lihakeitto

Lihakeittoon liittyy minulla nostalgisia muistoja. Koulun lihakeitto maistui erinomaiselta, vaikka osa oppilaista vieroksui tätä herkkua. Oikeassa lihakeitossa liemi näyttää kirkkaalta, kasvikset uivat pieninä kuutioina, ja perunat lohkotaan kohtuullisiksi lohkoiksi. Lihat suorastaan sulavat suuhun. Juuri tällaista tarjottiin silloin.

Kerran armeijassa lähdettiin sotimaan Ivaloon. Lähtiessä syötiin ensin Sodankylässä lihakeittoa. Samanlaista herkullista "koulu"keittoa. Pakkaamisen jälkeen ajettiin hulppeasti linja-autolla Ivalon rajasissikomppaniaan, jossa koulutettiin siihen aikaan "puistosissejä". Nimi kansallispuiston mukaan. Siellä meille tarjottiin - kuinkas muuten - lihakeittoa. Ja vielä parempaa kuin lähtiessä. Lieneekö mukaan sujautettu enemmän lanttua tai palsternakkaa?

Yhdessä sissipakkauksessa säilykkeenä oli Jalostajan valmislihakeitto. Erinomaista sapuskaa kaamoksen keskellä pimeässä metsässä Trangian alumiinikattilasta lusikoituna.

Reilun viikon talvisodan jälkeen "siirryimme" takaisin Ivaloon. Ruokalistalle sattui jännästi taas lihakeitto.

Ainekset:

1/2 kg naudan keittolihaa + ydinluu
vettä niin että liha peittyy

Mausteet:

1 laakerinlehti
hippunen suolaa
7 kokonaista maustepippuria
1 hienonnettu sipuli


Liha huuhdellaan (eli virutetaan) kraanan alla ja pannaan kylmään raikkaaseen veteen kuumenemaan. Kiehumisen alussa syntyvä vaahto kuoritaan pois kauhalla. Kun liemi kirkastuu, alennetaan lämpöä ja lisätään mausteet. Keitetään hissukseen pari tuntia.


Sillä välin kuoritaan ja paloitellaan juurekset:

pala lanttua
pala palsternakkaa
pala juuriselleriä
2 isoa porkkanaa

Liha nostetaan liemestä, samoin luu. Luuydin säilyi kokonaisena ja otin sen myös pois. Juurekset kiehumaan liemeen. Tällä välin pilkotaan liha kuutioiksi ja lisätään keitokseen. Parikymmentä minuuttia myöhemmin lisätään:

10-15 kuorittua ja lohkottua perunaa
1/2 lihaliemikuutio.

Keitetään edelleen noin 20 minuuttia.

Päälle persiljasilppua.


Helppoa, hyvää, eikä kestä kuin 3 tuntia keittää. Nam!

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?