torstaina, helmikuuta 15, 2007

 

Armeijamuistoja sieltä jostakin, osa 2.

Sissikomppaniassa varusmiehet jaettiinn kahteen kastiin. Läheltä tulleet ja pitkämatkalaiset. Ensimmäiset tulivat käytännössä Rovaniemeltä, ja jälkimmäiset Oulusta tai kauempaakin. Jopa Helsingistä asti.

Minun huonoksi tuuriksi kävi se, että päivystäjän banaani tuli minun kaulaani aina yöllä. Ja koska lähimatkalaiset tulivat komppaniaan ennen puoltayötä, niin minulle lankesi aina vuoro kahdesta neljään yöllä.

Keskiyövuoro jäyti sieluun asti. Juuri kun mukavasti menisi nukkumaan, niin pitikin ottaaa banaani kaulaan, ja möllöttää tiskin takana. Kerrankin tuli hälytys, ja piti soittaa hälytyksen tehneeseen numeroon, ja varmistaa toiminnan oikeellisuus. Sitten vaan kaikki hereille, ja ikkunoihin peitot, kaikille vaatteet päälle ja reppu pakattuna. Taisi liittyä jotenkin Kuwaitin sotaan.

Kaukomatkalaiset valuivat sitten pitkin yötä paikalle, ja he pääsivät nukutun matka-ajan jälkeen heti nukkumaan. Minun nukkuma-aika jäi erityisen vähiin, koska ennen päivystystä tokko ehti nukahtamaan, ja sen jälkeen unta ei ehkä saanut ollenkaan.

Sissikomppaniassa herätys oli kello 5:45. Muissa yksiköissä aina myöhempään. Vaikkapa 6:30 tai 7:00. Tämä johtui ruokailun porrastamisesta. Sitä ei koskaan vaihdettu, koska ilmeisesti muissa paikoissa ei haluttu rääkätä tarpeettomasti sotureita. Sissit juoksivat aamulla syömään kello 6:00. Sitä ennen pestiin hampaat karusellissä ja urinoitiin kymmenmetrisessä urinaadissa. Aikaa sängystä nousemiseen, peseytymiseen, ja punkan petaamiseen käytettiin siis ruhtinaalliset 15 minuuttia. Simosta, Kuivaniemestä, Tyrnävältä ja muilta pikkupaikkakunnilta tulleet alikersantit vahtivat silmä kovana, että saippuapaketti oli vasemmassa kädessä ja hammasharja oikeassa. Ja postimerkin kokoinen pyyhe kyynär- ja ranneluun välissä täsmälleen keskellä. Aikaa aamupesuun annettiin noin 30 sekunttia (alokasaikana). Ensimmäisenä aamuna ajattelin pestä edes hampaat, mutta aika loppui kesken, joten ainoastaan join hampaiden pesuun tarkoitetun veden. Hmmm.

Kerran alokasajan jälkeen kysyttiin jopa palautetta. Minä sanoin, että ei se fluori ehdi oikein vaikuttaa, jos pitää purskuttaa vaahto 3 sekunnin jälkeen. Vastauksena sanottiin, että alokas voi harjata hampaansa hiljaisuuden (kello 22) jälkeen illalla.

Jo vain. Näin Sissikomppaniassa.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?