keskiviikkona, joulukuuta 20, 2006

 

Työpaikan kahvihuoneessa

Työpaikan kahvihuoneen siisteydestä taas. Miten on mahdollista, että aamulla seisemältä puhdas, roiskeeton ja siisti keittiö saadaan aamuyhdeksään mennessä iljettäväksi, tuhruiseksi ja epäsiistiksi?

Kas näin. Ensimmäinen kahvinkeittäjä kaataa vettä keittimeen ja pöydälle. Samalla loiskahtaa myös lattialle. Vettä ottaessa kastuu myös koko pöytä. Kahvinporoja tiputellaan pöydälle ja lattialle. Lattia värjäytyy ruskeaan tahmaiseen liemeen. Kahvin tiputtua suodatinosa nostetaan pöydälle, jolloin loppu kahvi valuu siihen. Seuraava laittaa sen tiskialtaaseen. Jos joku ottaa vettä kuppiin, niin porot suodattimesta leviävät altaaseen. Miksi sitä pussia ei voi laittaa suoraan biojäteastiaan?

Sitten ylipieni designallas (Frank) täytetään likaisilla lautasilla, kahvikupeilla ja roskilla(!) niin, että hana ottaa kiinni ylimpiin astioihin. Joku syöksyttää vettä kraanasta niin, että kahvinporot lentelevät pitkin seiniä.

Minä kehitin siivoojien ja työtoverien iloksi systeemin, millä kyseinen törkyisyys voidaan estää. Tiskikoneen ovessa on lappu, jonka toisella puolella lukee "puhtaat astiat", ja toisella "likaiset astiat". Kun siivooja laittaa koneen käyntiin, kääntää hän lapun "puhtaat astiat" puolen näkyviin. Silloin voi laittaa astioita pöydälle tiskikoneen viereen odottamaan koneeseen menoa (jotka sitten siivooja laittaa koneeseen samalla kun pestyt astiat tyhjennetään masiinasta). Muulloin "likaiset astiat" lapun aikana voi likaiset posliinit laittaa itse suoraan koneeseen. Mitästä tyhyjää keksimään ideoita! Äidin passaamat yksinkertaiset insinöörit eivät tätä tietenkään tajua omilla aivoillaan. Aina se allas on täynnä niitä likaisia astioita. Ällöttää.

Lisäharmia aihettaa se, että likaiset, kuolatut kahvimukit tökätään tietenkin mikron oven eteen, ettei pääse ruokaansa lämmittämään ilman raivausoperaatiota. Härskiä piittaamattomuutta!

Eräässä kerroksessa mikron ajastinkelloonkin on kaadettu mehua, että kellolaite pysyy jumissa eikä aika kulje. Lieskojen lyödessä ruoka on sopivan kuumaa.

Ihmettelen minä hieman sitäkin, että miksi lautastaan ei voi syödä edes tyhjäksi, vaan ruuanloput jätetään lautaselle, ja tungetaan siihen altaaseen, joka tukkeutuu. Biojäteastia on sitä varten, että alakerran Fazerin kamalat syömäkelvottomat tekeleet voi kaataa siihen.

Biojäte tuntuu myös tuntemattomalta käsitteeltä. Siihenhän voi laittaa käsipaperit, kahvinsuodattimet poroineen ja maatuvat roskat. Jopa appelsiinin kuoretkin ja luut. Eräskin laittoi omenan kuoret tavalliseen roskikseen, "koska eihän suoletkaan niitä saa hajalle". Hoh hoijaa. Sen sijaan "korkeasti koulutetut" laittavat biojätteeseen metalliset säilyketölkit, muovimukit ja einesfoliovuoat. Ja kaikki tietenkin litistämättömänä. Myös mehu- ja maitotölkit, jolloin roskis täyttyy hetkessä. Buuh.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?