torstaina, marraskuuta 02, 2006

 

Seurakuntavaalit

Tuossa viime viikolla putkahti postista seurakuntavaalien ehdokaslista. Oikein värillinen painettu lakana, jossa ehdokkaiden kuvat, nimet ja ammatit. Ehkä seurakunnalla on liikaa rahaa, kun voi törsätä väripainatuksiin?

Todellinen ongelma tulee, kun pitäisi miettiä ketä äänestää. Kaikki ehdokkaat ovat uppo-outoja, eikä ammattikaan kerro juuri mitään. Joku saattaa olla piilokommunisti, anarkisti tai homoseksuaali. Tai kepulainen. Yritin googlettaa taustoja ehdokkaista, vaan eipä onnistunut. Plarailin kirkon kotisivuilla, ja piipahdinpa myös Tuiran seurakunnan sivuilla. Ehdokaslista löytyi, mutta sehän minulla jo oli hyppysissä.

Miksi yksinkertaiset asiat tehdään vaikeiksi? Siinä ehdokkaan nimessä pitäisi tietenkin olla linkki, minkä takana avautuisi sivu, jossa ehdokas esitellään. Ehkä ehdokkailla on jotakin salattavaa itsestään?

Marketeilla käydessä kirkollisen sumuverhon takaa rupesi paljastumaan asioita. Siellähän oli ennakkoäänestys. Kysyin körttiläisen näköiseltä mieheltä, ja hän opasti kuinka netistä löytyy vaalikone ja joidenkin ehdokkaiden haastattelu. Siis ei kaikkien! Salailua? Välinpitämättömyyttä? Vaalikonetta ei saatu auki, mutta hyvä että löytyi. Etsivä löytää, etsivä löytää, tokaisi körttimies.

Vaalikone rupesi toimimaan kotona. Siellä oli tusina kysymyksiä, ja kone hakee samanhenkisen ehdokkaan. Sopivuusprosentiksi tuli 29. Hmm, aika vähän. Ja paras ehdokas laestadiolainen. Hmm. Tämähän on kuin Ylen vaalikone, joka hakee aina parhaimmiksi osumiksi 10 demaria, vastasi kysymyksiin miten tahansa! Onneksi vaalikonetta voi "tunettaa" eli vastata tarkoituksella hieman eri tavalla kuin oikeasti ajattelee. Mikä sykähdyttäisi sinua eniten jumalanpalveluksessa? Heavymusiikki! Pienen säätämisen jälkeen löytyy ehdokas prosentein 90. Afrikkalainen musta mies Ghanasta! Presbyteeri, joka haluaa lisää rahaa lähetystyöhön. Uuuh, ei.

Jännä kun ehdokkaat muodostavat vaaliliittoja niin kuin eduskuntavaaleissa. Joissakin seurakunnissa liiton nimi kertoo suoraan, mitä puoluetta ehdokkaat kannattavat. Kommunistiset kirkonmiehet, Sosiaalidemokraattien vaalikomitea, Kellokaulaiset Keskustan Kepulit. Oulussa hämätään. Kirkko keskelle arkea, Välittämistä ei voi ulkoistaa, Perusarvojen puolesta. Ota niistä nyt sitten selvää. Pitänee plarata kaikki läpi.

Eipä oikein löydy ehdokasta, vaikka kuinka etsisi. Musiikki on olennainen osa kirkkoa. Kumma kun suurin osa haluaisi ensimmäisenä säästää juuri kirkkomusiikista! Eräskin teknokraatti haluaisi rahaa lisää rakentamiseen. Haloo! Nytkin jo kirkot kumisevat tyhjyyttään. Olen itse asunut kirkon vieressä, ja seurannut omin silmin kuinka ovi käy. Kerran kaksi viikossa kokoontuu mummokerho. Lauantaina häät ja sunnuntaina messu.

Sitten tärppää läheltä. Ehdokkaan ajatukset ovat kutakuinkin selväjärkisiä, mutta ammatti "etuuskäsittelijä" tuo mieleen Kelan toimiston. Piilodemari? Eräs ehdokas kertoo olevansa kepulainen. Hoh hoijakkaa.

Lopulta löytyy sopiva ehdokas, mutta olipa urakka!

Kurjat ja köyhät etsivät vettä,
eikä sitä ole;
heidän kielensä kuivuu janosta.

Jes. 41:17.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?