maanantaina, lokakuuta 23, 2006

 

Einekset tappavat

Ajatellaanpa, että koehenkilö syö aamupalaksi kaksi viipaletta suorakaiteen muotoisia ruisleipiä, jossa päällysteenä kevytmargariinia, tomaattiviipaleita, viipale kinkkua, ja yksittäispakattu sulatejuustoviipale puolitettuna leipien päälle. Lisäksi iso lasi maitoa ja lautasellinen veteen keitettyä kaurapuuroa (suolattomana).

Lounaaksi koehenkilömme valitsee Saarioisen jauhelihakiusauksen, koska ei ehtinyt tehdä kotona ruokaa. Lisäksi samanlainen kahden ruisleivän annos. Ja jälleen maitoa.

Välipalaksi omena. Lasi maitoa.

Päivälliseksi harrastusten jälkeen maittaa Saarioisten Lihapyörykät ja perunamuusi -mikroannos. Yksi ruisleipä täytteineen kuten edellä. Vaihteeksi maitoa.

Ylen TV-uutisten jälkeen tulee hiuka, siihen auttaa yksi ruisleipä, lasi maitoa ja kuppi teetä. Loppuhiukomisen tyydyttää 2 mandariinia.

Miltä kuulostaa? Terveelliseltä!

VÄÄRIN! Saarioinen, maito ja ruisleipä tappavat hänet 45 vuoden iässä korkean verenpaineen ja tyydyttyneiden rasvahappojen aiheuttamaan sepelvaltimotautiin. Nimittäin suolaa tällaisesta "terveellisestä" ruoasta tulee yli 11g/päivä. Suositeltava määrä on korkeintaan 5g. Fysiologinen tarve on 0,5g. Lisäksi kannattaa muistaa, että harva vetelee puuronsa ilman lisättyä suolaa, tai edes voita. "Terveellistä" kinkkuakaan ei ehkä kaikkien leivälle kuulu, vaan meetvurstia. Einekset terästetään kermalla.

Einekset kokonaan pois, ja tilalle "suolatonta" kotiruokaa!

Suomalaisille uskotellaan, että "Ruisleipä on terveellistä!", tai "Maito on terveytemme perusta!", tai "Suosi kotimaista, puhdasta ruokaa!", tai "Ihan kuin äidin laittamaa ruokaa!". Höpö höpö, miksi meillä sitten on korkein kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin, suolen syöpiin, sairastuvuus lapsuusiän diabetekseen ja osteoporoosiin? Tuo viimeksimainittu tuntuu erikoisen yllättävältä, koska Suomessa kitataan maitoa vähintään tuo esimerkin purkki päivässä. Päälle vielä jogurtit.

Ehkä meidän pitäisi syödä enemmän kasviksia? Kirjassa Kodinhoito (Helmi Hannula, 1941) sanotaan, että kasviksien (muiden kuin perunoiden) käyttö on yleistynyt. Pula-ajan keittokirjassa sanotaan, että syömme 45g kasviksia päivässä, ja että käyttö pitäisi ehkä tuplata. Siihen aikaan porkkanatkin syötettiin hevosille. Siankylki sen sijaan maistui, kun perunoita räävittiin sulassa ihrassa. Luonnonopin kirjassa samalta vuodelta paljastetaan, että ihminen pysyy terveenä vain, jos hän syö 450g voita ja 2kg ruisleipää päivässä. Arvatenkin kuokka heilui tuolla syömisellä.

Kotitalouskirjassa vuodelta 1973 sanotaan, että syömme 90g kasviksia päivässä. Suositus oli vähintään 150g/päivä. Perheen ravitsemustieto (1990) puolestaan kertoo, että syömme 216g kasviksia (ja 174g perunaa) per päivä. Vuoden 1987 suositus on 450g/päivä perunat mukaan lukien. Nykyään hoetaan mainoksessa että puoli kiloa päivässä. En tiedä, kuuluuko siihen perunat.

Meillä yritetään käyttää vihanneksia. 2-vuotias tytär tosin sanoi ruokapöydässä, että "minä en tykkää sipulista" ja 4-vuotias erotteli huolellisesti kaikki herneet kalakeitosta. Karjalanpaistiin joudun kuorimaan koko pussillisen porkkanoita. Puolesta kilosta noin 300g menee pataan (ja 5-6 sipulia), ja jokaiselle perheenjäsenelle pitää kuoria yksi käteen. Kumma että raaka porkkana maistuu lapsillekin! Joskus vaan tuntuu, että iho menee keltaiseksi porkkanan syönnistä.


Suolalaskelma (suolapitoisuus):

6 viipaletta "ruis"leipää 150g (1,25%) -> 1,875g
45g kevytmargariinia (0,9%) -> 0,4g
6 viipaletta keittokinkkua 50g (2,2%) -> 1,1g
20 viipaletta tomaattia 200g (6,4mg/100g) -> 0,013g
60 g juustoa, (1,5%) -> 0,9g

Saarioinen jauhelihakiusaus 300g (1,0%) -> 3,0g
Saarioinen Lihapyörykät ja perunamuusi 350g (0,8%) -> 2,8g

Maitoa 1000g (112,1mg/100g) -> 1,121g

Yhteensä 11,209g.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?