lauantaina, syyskuuta 16, 2006

 

Valio tuhoaa ja lakkauttaa

Limingan historia kertoo seuraavaa:

"Ensimmäinen meijeri perustettin Marttilan tilalle Alatemmekselle 1870-lvun alussa. Limingan meijeriyhtiö perustettiin vuonna 1885 ja osuustoiminnallinen Limingan Osuusmeijeri vuonna 1909, ja myöhemmin sen yhteyteen tehtiin myös mylly. Osuusmeijeristä tuli vuosisadan alussa maamiehille oikea rahasampo, ja se on pysynyt pitäjän tärkeimpien tuotantolaitosten joukossa viime vuosiin saakka."

Tärkein jäi mainitsematta. Valio tuhosi Limingan meijerin. Pienet jäävät suuren jalkoihin. Jalostustoiminta loppui vuonna 2000, mutta maidon keruu jatkuu herra Ingmanin siipien alla. Kumma kun Limingan kunnan kotisivutkaan eivät paljasta totuutta. Onkohan tekijät ostettu hiljaisiksi? Valion mafiapäälliköt uhkailevat?

Samalla katosi myös yksi lapsuuteni herkuista, Limingan Pitkä Piimä. Se pakattiin vihreisiin tölkkeihin, ja sitä sai Rovaniemellä saakka.

Sitä kun kaatoi lasiin, niin saksia tarvittiin katkaisemaan sen tulo purkista. Se kun oli niin paksua, että se melkein juuttui kurkkuun kiinni. Ja maku oli hyvä. Tämä tuote taisi olla ainoalaatuinen Suomessa ja maailmassa. Ei löydy vastaavaa nykyisin. Harmi!

Kilpailijoiden niittaamisen lisäksi Valio sahaa myös omaa jalkaansa. Nimittäin silloin kauan sitten myytiin Valion Kefiiriä. Miksi sekin on pitänyt lakkauttaa? Kefiiriähän harrastetaan lähinnä Kaukasuksella ja itäblokin maissa, siis miksei Suomessakin? Muistan, että tämä piimä maistui kirpeälle, ja siinä oli ehkä hitunen alkoholiakin käymisprosessin jäljiltä. Purkki taisi olla lilan värinen.

Toinen valikoiman köyhdyttämistempaus Valiolta on kirnupiimän lakkautus. Muistan kun isoisä joi sitä mökillä purkin suusta kolmekymmentä vuotta sitten. Minäkin sain maistaa, mutta en pitänyt sen väkevästä mausta. Lisäksi siinä taisi olla kokkareitakin. Rakenne muutoin oli melko vetinen. Nyt ehkä pitäisin sen mausta, jos sitä vain saisi jostakin.

Lakkautetuista tuotteista tulee mieleen vielä Valion Ilves. Onneksi on Riitan Herkku, joka tekee vastaavaa tuotetta, ja vähän parempaakin. Opiskeluaikoina tuli käytyä noin kerran viikossa kaupungilla asti ruokaostoksilla Hovihallissa (sekin on lakkautettu). Sieltä sai pieniä paloja kelmuun pakattua Ilvestä.

Toivokaamme, ettei Valio osta Riitan Herkkua, koska se joutuisi lakkauttamaan samaisen juuston toiseen kertaan. Rukoilkaamme, että Valio lakkautettaisiin!

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?