perjantaina, syyskuuta 08, 2006

 

Suomalaisen muotoilun huippuhetkiä

Suomalaista designia pidetään korkealaatuisena, jopa ulkomailla. En ole samaa mieltä ollenkaan. Tässä muutama esimerkki.



Liehu -tuoli, design Tapio Anttila

Meillä töissä kahvihuoneet on "sisustettu" design -tuoleilla. Nämä tuolit kuitenkin lähinnä ihmetyttävät, miten niissä istutaan. Ensinnäkin tuolin jalat ovat melko korkeat, jolloin omat jalat jäävät leijumaan ilmaan. Lyhytjalkaiset joutuvat kiipeämään tuoliin. Istuinosa on kallistettu taaksepäin, mikä hankaloittaa pöydän ääressä istumista ja syömistä. Selkä joutuu epäfysiologiseen asentoon. Tuolin kapeus aiheuttaa sen, että tulee tunne, että koko hökötys kaatuu sivulle. Selkänojaa ei uskalla käyttää, koska se saattaa olla löysä ja taipua yllättäen taaksepäin.



Verna -juomalasi, design Kerttu Nurminen

Tässä designia kamalimmillaan. Ainakin lasi on jykevä, se painaa melkein puoli kiloa. Mutta yritäpä kaataa maitoa siihen. Paraabelin muotoinen lasi aiheuttaa nesteen syöksymisen toista reunaa pitkin pöydälle. Kokeilepa Kerttu joskus käyttää luomuksiasi.




Teema -kahvikuppi, design Kaj Franck

Ei tästäkään pysty juomaan mitään, ei ainakaan kuumia juomia. Kupin korva on muotoiltu niin pyöreäksi, ettei siitä saa kunnollista otetta. Kuppi pyrkii kallistumaan alaspäin, jolloin alareuna polttaa sormet. Peukalolla ei voi antaa tukea, koska korvasta puuttuu väkänen. Lisäksi tämän sarjan astiat ovat yksinkertaisesti rumia.


Arabia -vessanpönttö ja allas

Pöntön muotoilu on siivoojan ja käyttäjän painajainen. Säiliön alapuolella menee viemäriputki, jossa onhankalasti saavutettavia mutkia ja sopukoita. Pesua ei helpota se, että istuin yleensä sijoitetaan seinän viereen. Vihreä väri on kamala, mutta olen nähnyt tummanruskeitakin pönttöjä. Hmm, niistä ei ainakaan heti huomaa, milloin pönttö on viimeksi pesty.

Pöntön suunnittelu on mennyt täysin mönkään vesiosan sijoituksessa. Nyt kun tuotokset tippuvat, ne tippuvatkin suoraan veteen, josta seuraa loiskahdus. Riippuen suolen vauhdista lentää vesi joko "poskille" tai jopa niskaan asti. Hygienistä! Ulkomaisissa pöntöissä on pieni tasanne alhaalla, johon tuotokset ensin osuvat, ja liukuvat sitten veteen.

Pesuallas ei toimi, koska hanan varsi on liian lyhyt. Yritäpä siinä pestä käsiä, kun altaan seinämä on tiellä.

Marimekko -kylpypyyhe

Onneksi käyttämäni pyyhe on yksivärinen, niistä isoista kukista tulee lähinnä päänsärkyä. Itse pyyhe toimii melko hyvin, se jopa imee vettä. Mutta ongelma onkin ripustuslenksussa. Se on tehty jostakin ihmeellisestä nitisevästä, natisevasta ja kahisevasta muovista. Vähän niin kuin hankaisi styroksinpalasta ikkunalasiin. Lisäksi lenksu on tehty niin pieneksi, että pyyhe on hankala laittaa puutappiin roikkumaan.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?