perjantaina, syyskuuta 01, 2006

 

Kotimainen elokuva, osa 1.

Olen huomannut, että suomalaisessa elokuvassa toistuu jatkuvasti tietyt elementit tai aiheet. Näitä ovat viinan juonti, kuolema tai hautajaiset, uhkapeli, kiroilu ja väkivalta, ja ihmisen lisääntymiseen liittyvät toiminnot. Elokuvaa katsellessa voi laskeskella näitä mielessään, ja kun kaikki on kertaalleen esitetty, niin alkavatkin lopputekstit.

Viinaa juodaan niin, että koko kylä (Kivenpyörittäjän kylä) on päissään, ja heikoimpia kärrätään ambulanssilla sairaalaan (Häjyt). Sitten tapahtuu jotain "hauskaa". Ajetaan kaivinkoneella seinän läpi tai ruvetaan tappelemaan.

Kuolema on jostakin kumman syystä must suomalaisessa elokuvassa. Timo K. Mukan kirjoissakin kuolee tusinoittain ihmisiä, masentuneina ja elämäänsä turhautuneina. Alkoikohan kuva (Maa on syntinen laulu) ruumisarkkuvankkureiden näyttämisellä. Tavallista on myös näyttää hautajaisia tai ruumisautoa (Vieraalla maalla). Itse asiassa puoli elokuvaa ajetaan ruumisautoa. Kuolemaksi kelpaa myös vaikkapa kuollut lintu, joka pitää haudata (Irtiottoja).

Uhkapeli tai vastaava kuuluu myös pakolliseen repertuaariin. Hedelmäpeli repäistään seinästä ja täytellään lottokuponkeja (Pahat pojat). Ruletti pyörii ja viimeiset pelimerkit asetetaan pöydälle (Levottomat 3).

Kiroilua ja väkivaltaa ihannoidaan. Ote elokuvan (Vares) käsikirjoituksesta:

INT. KYLMÄKOSKEN VANKILA. -- PÄIVÄ
Vangit suihkussa, Antero Kraft iskee Vanki 2:n pään kaakeliseinään jysähtäen.
ANTERO
Mitä sanoit?
Veri valuu Vanki 2:n suupielestä.
VANKI 2
Jos kavereiltaan kavaltaa on paska.
Vanki 1 ottaa Kraftin niskalenkkiin.
VANKI 1
Haista vittu Kraft, tommosilta tennispelleiltä otetaan täällä luulot pois.
Kraft polkaisee Vanki 1:tä jalkapäytään, tämä päästää otteensa älähtäen. Kraft tarttuu Vanki 1:stä palleista kiinni ja puristaa, Vanki 1 taittuu älähtäen kaksin kerroin.
VANKI 1
Ai saatanan saatana...
ANTERO
Tenniksessä otetaan aina ensimmäisenä palloista varma ote ennen syöttöä.
Kraft puristaa lisää, Vanki älähtää ja Antero työntää saippuan auenneeseen suuhun. Antero päästää pallit irti ja lyö miestä vuorotellen avokämmenellä ja rystysillä kunnes Vanki 1 tipahtaa.

Viimeisenä lisääntymistoiminnot. Pitäähän sitä lisääntyäkin, kun ruumiitakin tulee kovasti pitkin elokuvaa (Rukajärven tie). Parit valitaan aina mahdollisimman sopiviksi, vaikkapa pappi ja kunnan liikuntasihteeri (Vain muutaman huijarin tähden).

Seuraavassa blogissa paljastan, mikä tämän kulttuurimuodon takana oikein lymyilee. De...dem....dema.....

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?