maanantaina, elokuuta 07, 2006

 

Vaikea Suomen Kieli

Meillä alakerran kippolassa tarjoillaan makaroonilaatikkoa. Minä sitten kerran kirjoitin palautelappuun, että montako oota yhdessä laatikossa on. Eipä aikaakaan, kun seuraavan kerran listalla komeili tuo supisuomalainen herkku. Se oli kirjoitettu tällä kertaa muotoon makaroonolaatikko. Oikein neljällä oolla. Raksilan Citymarketissa lukee kylttiin painettuna "Makaroonit ja riisit".

Kun Suomalainen alkaa kirjoittamaan Suomen Kieltä, rupeaa tulla kirjoitusvihreitä. Sanomalehti Kaleva on myös pullollaan kaikenlaisia kummajaisia. Siellä puhutaan löökeistä ja klimppauksista. Enään ei voi lukea täysin virheetöntä terkstiä. Juttelutupa on aivan kamala. Jotkut kommenttien kirjoittavat ovat hädin tuskin kirjoitustaitoisia. Monasti jää sanoma ymmärtämättä.

Oma lukunsa on radiotoimittajat. Minulla vihloo korvissa kun kello on "tuota pikaa kahtaa minuuttia vaille kolmen". Minun aivoissa vaimaltaa, kun soitetaan lisää rokkia Radio Cityn iltäpäivässä. Hei, on se minunkin iltapäivä! Uusin villitys on puhua vain iipeestä.

Propagandakoneiston ylipapit televiissiossa puhuvat kanssa "Maikkarin aamussa Teresa-kokki". Eikö niillä ole mitään koulua, missä voisi opiskella Suomen kielen sudenkuopat?

Ruokalehdet kirjoittavat kummallisesti broileria maapähkinäkastikkeessa. Onko se tipu pudotettu kastikkeeseen ja se on uponnut? Työpaikkaruokala alakerrassa [taas!] kirjoittaa spagettia juustokastikkeella. Siis kastike alimmaiseksi ja spagetti päälle? Kyllä minä söisin lounaani vaikka parvekkeella tai patiolla, mutta en kastikkeella. Tämän viikon perjantaina on muuten ruokana "Täytetty lehtileike ja ranskalaiset"! Ihan oikeasti.

Yhdys sanat teettävät vaikeuksia erityisen paljon. Eräs webbisivu kirjoittaa kesä kurpitsa salaatista ja muna koiso pannu kakuista. Formulasivuilla esiintyy kampi akseli.

N ja m ovat melkein samanlaisia. Kunpainenkin menee monesti väärään paikkaan.

Lopuksi vielä muutamaa uudissana. Pitäähän kieltä kehittää. Uusimpia sanoja suomen kielessä on pissis. Se tarkoittaa kadulle pissivää teinityttöä. Oulun Kiikelinranassa on menty jo niin pitkälle, että voidaan puhua kakkiksista ja oksiskistakin.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?