perjantaina, maaliskuuta 31, 2006

 

Salainen formulalähetys

Tässä tulee kohta olo kuin Neuvostoliittolaisessa sananvapausseminaarissa. Miksi ihmeessä Inside Grand Prix -lähetys pitää salata? Humax -merkkinen digiboxi menee juntturaan, kun yrittää purkittaa tuota ohjelmaa. Kaikki muut formulalähetykset tulevat ilman erikoissalauksia. Kiusa se on pienikin kiusa.

Suomessa kaikki kaapelin digilähetykset tulevat salattuna, jolloin tarvitaan Conax -kortti. Se maksaa 20 euroa vuodessa. Hoh hoijaa.

Tuossa viime viikolla räjäytettiin Espanjassa amerikkalainen voimakassignaalinen radiomastohässäkkä, millä lähetettiin uutisia ja mielipideohjelmia Neuvostoliittoon ja Itä-Eurooppaan kylmän sodan kaudella. Siellä kun ei harrastettu vapaata tiedottamista. Eikä harrasteta vieläkään. Vaalien alla opposition edustajia katoaa, puoluetoimistoista takavarikoidaan tietokoneet, radioasemat suljetaan, painokoneet pysähtyvät. Govorit Radio Svoboda [Radio vapaus puhuu] sai tietenkin paljon kuulijoita, mikä kiukutti Kremliä. Sanotaan, että neukut käyttivät kaksi kertaa niin paljon rahaa ulkomaisten lähetysten häirintään, kuin omaan radio- ja tv-toimintaan.

Suomalaisten kyykyttäminen onnistui tietenkin mukavasti utuverhon takana. Itärajan tuntumassa sijaitseviin tv- ja radiomastoihin piti laittaa länteen suuntaavat antennit ja vieläpä peilit, jotka estävät itäänpäin meneviä radioaaltoja. Ihmiset ihmettelivät auringonpaisteessa kirkkaasti välähteleviä metallilevyjä. Nuo peilit riisuttiin vasta viime vuosina.

Sama juttu jatkuu vielä lehdistössä. Erkko käy tämän tästä Kremlissä kysymässä, mitä Hesarissa saa kirjoittaa. Sitten ilmestyy Putinia ylistäviä kirjoituksia. Tshetshenian verilöylyistä ei hoksata kirjoittaa mitään. Neva on maailman suurin likaviemäri. Lauseen "Itämeri on maailman saastunein meri" tietävät todeksi vain kauhusta pyörtyneet luonnontieteilijät.

Eikä ole kulunut montaakaan vuotta siitä, kun BBC lopetti suomenkieliset riippumattomat radiouutiset. Sitä ennen oli selvää, että ihmiset pidettiin propagandan talutusnuorassa, eikä vapaata tiedonkulkua ollut Suomessa. Minäkin kuuntelin niitä uutisia. Jo silloin huomasi, kuinka samasta uutisesta saadaan totuus esiin, kun punaväri liotetaan pois.

Koska koittaa F1 -vapaus?

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?