perjantaina, maaliskuuta 03, 2006

 

Alkoholipolitiikkaa



Sosialistit työryhmissään keksivät rajoittaa kaljan myyntiä. Nyt spurgujen pitää odottaa jopa klo 9 asti aamulla. Loppuu se kalijan kittaaminen siinä Tuiran Esson seinustalla. Kiva oli pyöräillä aamulla kuuden jälkeen töihin, kun puliukot jo kallistelivat pulloa ja paistattelivat lämmintä seinää vasten auringonnousua ihaillen. Polkimiin saa ylimääräistä vääntömomenttia, kun tietää kenen rahoilla nuokin ohrapirtelöt ostetaan. Veisivät edes mäyräkoiran pahvit roskikseen.

Vaan ehtiihän sitä myöhemminkin ostoksille. Monesti lauantaisin Tuiran kirjaston edessä toriaukean penkeillä vedellään hirsiä tai nautitaan punaviiniä. Jälkimmäistä tosin kiikarimenetelmällä, josko näkyisi tähtiä taivaalla. Muut juovat viininsä Iittalan laseista, jotka samenevat ensimmäisen pesun jälkeen. Viereisestä pusikosta kömpii ylös joku, jolle penkkipaikkaa ei riittänyt.

Punikkiholhoajat meinaavat rajoittaa kaljan mainontaa elokuvissa etteivät lapset opi tunnareita ja muista kaljamerkin nimeä. Näiden sosiaalitanttojen kantsisi mennä vaikkapa Tuiran Alkoholimonopoliliikkeen kulmille seuraamaan myyntiä. Teinit tekevät tilauksen vanhemmalta täysi-ikäiseltä, joka hakee lastin. Sosiaalielätit taas haetuttavat soppansa jollakin selvällä parikymppisellä opiskelijalla, joka tarvitsee muutaman lantin hakupalkkaa. Kannattaa muistaa, että opintoraha on pienempi kuin täydet sossun tuet loisiville parasiiteille. Kyseinen Alko on muutenkin mukava paikka asioida, kun oven vieressä öristään: "Hei kaveri, kaveri hei, hae mulle yks Aperita, öö örröröööörröööröööö".

Vaikka olemmekin kaukana sivistysvaltiosta, yksi rajoitus on yli kaiken ymmärryksen. Markkinatalouden perusmekanismeja vääristellään sillä, että monipakkaus kaljaa ei saa olla halvempi kuin sama määrä irtopulloja. Käykö sitten niin että panimoteollisuus nostaa molempien hintaa? Häviävätkö mäyräkoirat ja isyyspakkaukset (24 pullon laatikko)? Muualla Euroopassa sivistyneissä maissa viinakaupoissa ja viinikaupoissa näkee aina tarjouksia. Osta nämä kaksi, kolmas viinipullo kaupan päälle!

Sellaisten kauppojen ulkopuolella on aika jännää, että spurguja ei näy missään.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?