maanantaina, helmikuuta 27, 2006

 

Isänmaan petturit

Moni luulee ja uskoo tosissaan, että kaupassa asioidessaan ostaa suomalaisen tuotteen, kun ei tiedä yhtiön tulleen myytyä ulkomaille tai lopettaneen toimintansa kokonaan. Muutama esimerkki tässä.

Nokia. Yritys perustettiin suomessa, mutta nykyisin osake-enemmistön omistavat ulkomaalaiset. Pääkonttori sijaitsee vielä Suomessa, mutta lähtee vuorenvarmasti mielipuolista verotusta pakoon. Suomessa sentään tehdään tuotekehitystä, tehtaat taas lykkäävät kapulaa ulkomailla. Pianaikaa tuotekehityksen tekevät intialaiset.

Jarrusukat. Viimeinen jarrusukkatehdas lipsahti konkurssiin. Seuraavat jarrusukat tulevat ehkä Kiinasta.

Arabia. Posliinit tekee nykyisin ulkomaalainen sijoitusyhtiö.

Iittala. Yllätys yllätys! Kuuluu samaan sijoitusyhtiöön edellisen kanssa.

Valmet. Tämä entinen valtionyhtiö teki traktoreita maajusseille, jotka saivat ostaa niitä halvalla. Suomalaisella puolen hehtaarin maatilalla tarvitaan vähintään 2 traktoria. Samalla kun valtio myy ja ostaja ostaa subventoidulla hinnalla, kaikki markkinatalouden lait kääntyvät päälaelleen. Kieroa.

Turun Sinappi. Myytiin ruotsalaisille. Yäk. En osta enää ikinä. Menivät vielä muuttamaan reseptiä. Se alkuperäinen sinappi kyllä maistui hyvälle. Nykyisin voi ostaa vain Auran sinappia. Sekin maistuu ihan hyvälle. Mutta miksi ihmeessä ihmiset eivät boikotoi Turun Sinappia? Neljä kymmenestä ostaa TS:a, toiset neljä jotain muuta merkkiä, ja vain kaksi kymmenestä Auran sinappia, joka on suomalainen tuote.

Valiojäätelö. Tämä firma tietenkin yrittää vaientaa asian kuoliaaksi, että jäätelö onkin Nestlen. Odotettavissa jäätelövalikoiman paranemista kansainväliselle tasolle. Jätski tehdään kuitenkin Suomessa.

Xylitol. Loppuu kun purukumitehdas Leaf lopettaa Suomessa. Työntekijät kortistoon. Xylitol keksittiin Suomessa, tässä esimerkki suomalaisesta osaamisesta. Teet vaikka minkälaisen keksinnön, niin ahne omistaja myy koko puljun.

Akkulaturi. Tehtiin Salcompin tehtaalla Kemijärvellä. Ei enää. Kiinantyttö tekee halvemmalla.

Äitiyspakkaus. Ennenvanhaan melkein 100% suomalainen. Nyt 40%. Pitää kilpailuttaa.

Tulitikut. Viimeinen tulitikkutehdas Suomesta hävisi kuin tuhka tuuleen.

Olut. Vanhan omistajasuvun Hartwallin jäsenille tuli käsittämätön tarve myydä hieno merkkinsä ulkomaille. En osta mitään Hartwallin tuotetta enää. Sama pätee myös Sinebrykoffiin. Jäljelle jää vain Olvi.

Myös myyntiyrityksiä löytyy: Koskenkorva ja Mäntysuopa. Kansalaiset vastustivat. Ei myyty.

Johtajat rahankiilto silmissään eivät tajua, että jotkut tuotteet ovat kansallisia symboleja, eikä isänmaan tavaramerkkejä voi myydä. Nuo jäätelöt ja traktorit joutivat kyllä mennäkin.

Comments: Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?